САЩ се намират в политически застой, а редица други развити държави подготвят законодателни крипторамки, с които да регулират криптовалутите, но на този фон търсенето на терен на криптоактиви става все по-голямо за редица развиващи се пазари. Причината: много държави трябва да се справят с висока инфлация, нестабилни валути и автократичен контрол върху финансовия достъп, пише CoinDesk.

Все по-голяма част от населението става все по-наясно с криптовалутите, докато липсата на доверие в централизираните институции расте.

Пакистан

Правителството на Пакистан, която е петата по големина държава в света по брой население с над 239 милиона жители, бе съобщено, че е обявило, че криптовалутите "никога няма да бъдат узаконени" в страната, за да се избегнат санкции от страна на Работната група за финансово действие (FATF).

На първо четене това може и да звучи като прекомерна реакция на позицията на организацията - миналият четвъртък президентът ѝ публикува писмо, озаглавено "Край на беззаконното криптопространство", в което призовава за регулации, а не за пълна забрана.

Подготвя се глобална регулация на крипто пазара

Подготвя се глобална регулация на крипто пазара

Инициативата е на глобалния орган на комисиите по ценни книжа

Въпреки това употребата на криптовалути в Пакистан е активна, като хората дори обръщат заплатите си в стейбълкойни, за да предотвратят ерозия. Рупията е поевтиняла с над 20% спрямо долара от началото на годината до сега, с над 30% през последната година.

Междувременно биткойнът в рупии е поскъпнал със 103% от началото на 2023 г. (спрямо 63% в доларово изражение). Вероятно не е съвпадение, че доклад от 2022 г. на аналитичната компания Chainalysis постави Пакистан на 6-о място в света по приемане на криптовалутите.

Снимка 414213

Източник: iStock

Нигерия

Шестата по големина страна в света с над 218 млн. души население вероятно ще обезцени валутата си щом новият президент встъпи в длъжност в опит да се облекчат търговските дисбаланси на страната и недостигът на долари.

Субсахарската страна е на 11-о място според Chainalysis при приемане на криптовалутите, а според Google Trends, за период от последните 90 дни. Нигерия е водещата страна по търсене на думата "crypto" и втора при думата "bitcoin".

Турция

Страната е 18-та по население в света с над 85 млн. жители. Миналата седмица стойността на местната валута достигна рекордно дъно, докато пазарите очакват вероятното преизбиране на Реджеп Ердоган за президент на балотажа на 28 май.

Скорошни данни на фирмата за анализи Kaiko показва пик на криптоактивността в лири, която сега е значително по-голяма от тази в евро. Турция е на 12-о място в класацията на Chainalysis за приемане на криптовалутите, като тревогите за обезценяването на валутата и растящата нужда от хеджиране и диверсифициране е вероятно да я дръпнат по-нагоре в списъка.

Япония

11-а по големина страна със 124 млн. души население и третата по богатство в номинален брутен вътрешен продукт (БВП). Миналата седмица Джеймс Бътърфил, ръководител на изследователското звено на CoinShares, публикува графика, която изобразяваше очакваният растеж търгувани спот обеми на криптоборсите.

Япония, която има вторият по големина дневен обем на търговия (само след САЩ) и най-високият в процентно изражение ръст (приблизително 55% от началото на годината до сега.

Африка се влюби в крипто... и сега съжалява

Африка се влюби в крипто... и сега съжалява

Фалити и излъгани надежди след пукането на балона