Преговорите между Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за сключване на ново споразумение за избягване на двойното данъчно облагане се проточиха. За ОАЕ е важно условията да не са по-лоши от споразуменията на Русия с други държави от Близкия изток - Катар и Саудитска Арабия, където данъчните ставки върху изплатените дивиденти са намалени до 5%, научи Forbes.

От началото на 2024 г. ОАЕ са пълноправен член на икономическата организация БРИКС, която вече се състои от 10 държави.

БРИКС вече включва 10 държави - какво й предстои през годината

БРИКС вече включва 10 държави - какво й предстои през годината

Коя ще е новата (почти) сигурна членка на икономическата организация

Процесът на разработване на ново споразумение за избягване на двойното данъчно облагане между Русия и ОАЕ се забавя поради разногласия между страните, научи Forbes. При новия вариант на данъчното споразумение ставката на данъка, удържан при източника върху изплащането на дивиденти и лихви, трябваше да бъде определена на 10%, но ОАЕ поставя допълнителни условия.

"Преговорите са в застой. ОАЕ са съгласни с формулата "всичко по 10% " (лихви и дивиденти), но само при условие, че Русия преразгледа подобните споразумения с други арабски страни, установявайки аналогични данъчни ставки", казва висш руски държавен служител пред Forbes.

"За ОАЕ е много важно актуализираните данъчни условия да не са по-лоши от тези на съседните й страни. Затова те започнаха да настояват Русия да преразгледа и други споразумения", отбелязва друг събеседник на Forbes, запознат с хода на преговорите.

"Руската страна концептуално не е съгласна с предложението на ОАЕ за предоговаряне на данъчни споразумения с други арабски държави. В същото време, Русия не се отказва от плановете си за сключване на ново споразумение с ОАЕ, преговорите ще продължат", коментира източникът.

Един от най-богатите хора в Чехия прехвърли активите си в ОАЕ, след обвинение в измами

Един от най-богатите хора в Чехия прехвърли активите си в арабска страна, след обвинение в измами

Какви са обвиненията