На сpeщaтa "нa въpxa" нa БPИKC, която ce пpoвeдe oт 22 дo 24 aвгycт 2023 г. в Йoxaнecбypг (ЮAP), бяха поканени официaлнo зa пpиcъeдинявaне ĸъм БPИKC: Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa (OAE), Cayдитcĸa Apaбия, Иpaн, Apжeнтинa, Eгипeт и Eтиoпия. През декември 2023 г., новият президент на Аржентина оттегли заявката на страната за членство в БРИКС. Πълнoпpaвнoтo члeнcтвo нa нoвитe 5 дъpжaви в opгaнизaциятa зaпoчна нa 1 янyapи 2024 г.

Oфициaлнo жeлaниe зa пpиcъeдинявaнe ĸъм БPИKC към август 2023 г. бяха зaявили oбщo 23 дъpжaви.

Ще припомним, че икономическата организация е създадена през 2006 г. от: Бpaзилия, Pycия, Индия и Kитaй, а към нея през 2011 г. се присъединява ЮAP. През последните около две години, интересът на други държави за присъединяване към нея постепенно доста нарасна.

Тази година ротационното председателство на БРИКС се поема от Русия.

В тази връзка ръководителят на комисията по международни въпроси на Държавната дума на Русия Леонид Слуцки смята, че развитието на БРИКС извежда многополярността в света на ново ниво.

БРИКС се разширява с още 6 държави

БРИКС се разширява с още 6 държави

Решенията от срещата "на върха" в Йоханесбург

"Развитието на БРИКС очертава още една "дебела линия" пред опитите за установяване на западно господство с диктата на долара и отвежда многополярността до нови хоризонти", написа той в своя канал в Telegram, цитиран от ТАСС.

Слуцки изразява увереност, че от 1 януари, когато към организацията вече официално се присъединиха Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия, Иран и Етиопия, а председателството премина към Русия, "БРИКС навлиза в най-интересния период от основаването си".

"Сред основните приоритети на БРИКС е насърчаването на взаимодействието на вече 10-те страни в областта на науката, високите технологии, здравеопазването, екологията, както и в областта на културата, спорта, младежкия обмен и чрез гражданските общности.

Заедно със своите партньори от БРИКС, Москва ще работи за сътрудничество в областта на възобновяемата енергия и ядрената енергия. Други вече очертани сфери на възможности за съвместна дейност е развитието на търговските и инвестиционни връзки, осигуряване на финансова стабилност, включително чрез преминаване към взаимни разплащания в национални валути", посочва руският депутат.

Освен това, Слуцки изразява надежда за създаването на обща разчетна единица за организацията. Тази насока на развитието на финансово-търговските отношения между страните от БРИКС беше откроена като важен приоритет от руския президент още преди месеци, но по нея така и почти няма напредък.

Колко и на каква сума са заемите, отпуснати досега от банката на БРИКС

Колко и на каква сума са заемите, отпуснати досега от банката на БРИКС

Днес официално е отпуснат голям заем на Бразилия

Диверсификацията на веригите за доставки и преминаването към национални валути при взаимните плащания са включени в плановете на БРИКС за 2024 г., в които Русия ще председателства тази международна организация. Това коментира от своя страна заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев.

"Плановете на БРИКС включват диверсификация на веригите за доставки, дедоларизация, преход към национални валути при взаимни разплащания, развитие на логистиката и трансконтинентални маршрути, включително коридора Север-Юг", написа сенаторът в своя канал в Telegram, говорейки относно плановете за 2024 г.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро пък изрази надежда страната му да се присъедини към групата БРИКС като пълноправен член на следващата среща "на върха" през 2024 г.

"На срещата "на върха" в ЮАР Венецуела беше приета като партньор. И се надявам, че на следващата среща на върха в Русия, Венецуела ще се присъедини към БРИКС+ като постоянен член", казва Мадуро в традиционното новогодишно интервю за вестник Le Monde diplomatique. По думите му, "БРИКС е икономическото бъдеще на човечеството".

Етиопия е „на път“ да обяви неплатежоспособност

Страна присъединяваща се към БРИКС от началото на 2024-а, е „на път“ да обяви неплатежоспособност

Застрашената финансово африканска държава е с население около 111 млн. човека