Новата банка за развитие, създадена от страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,Китай, ЮАР, а от 2024 г. - още 6 държави), подписа споразумение за заем с Бразилия за 1 милиард долара. Това се казва в съобщение от днес на финансовата институция.

Заемът ще бъде отпуснат на Бразилия по програмата за спешна помощ, за възстановяване на кономиката на страната. Целта на програмата, посочват от банката, е да подобри достъпа на малките и средните предприятия до кредитиране чрез предоставяне на гаранции, които ще им помогнат да преодолеят временни проблеми с ликвидността. Така фирмите ще могат да осигурят непрекъснатост на дейността си и да укрепят финансовата си устойчивост, като по този начин ще предотвратят значителна загуба на работни места

Новата банка за развитие е създадена от страните от БРИКС въз основа на междуправителствено споразумение, подписано през юли 2014 г. Основната цел на банката е да финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в страните от БРИКС и развиващи се страни.

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката спазва санкциите спрямо Русия

Банката вече получи международни кредитни рейтинги на ниво "AA+" от Fitch Ratings и от S&P Global Ratings, което й позволява ефективно да привлича дългосрочно финансиране на международни и местни капиталови пазари.

През 9-те години на своята дейност, банката е одобрила общо 98 проекта на обща стойност 33,2 милиарда долара. Проктетите основно са от области като: транспорт, водоснабдяване, чиста енергетика, цифрова и социална инфраструктура и градско строителство.

През последните няколко години Новата банка за развитие увеличи броя на членовете си, като официално се присъединиха Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бангладеш. След приключване на необходимите процедури, към банката се предвижда да се присъедини и Уругвай.

БРИКС се разширява с още 6 държави

БРИКС се разширява с още 6 държави

Решенията от срещата "на върха" в Йоханесбург