Един от най-богатите хора в Чехия, Радован Витек (Forbes оценява състоянието му на 6,5 милиарда долара) прехвърли активите си в ОАЕ, след като беше обвинен във финансови измами, пише Bloomberg.

В началото на декември бизнесменът регистрира в Обединените арабски емирства две фирми - Rising Falcon Holding Limited и Rising Falcon Number 1 Holding Limited. Няколко седмици преди това, занимаващата се с инвестиционни изследвания фирма Muddy Waters заяви, че компанията CPI, собственост на Витек, е завишила стойността на активите си с 86% и че финансовото й състояние може да е "изкривено". Към момента, според изчисленията на агенцията, компанията има непогасени заеми и облигации в размер на около 8,5 млрд. долара.

Новата посока на "изтичане" на руските капитали - към ОАЕ

Новата посока на "изтичане" на руските капитали - към страна износителка на петрол

Финансовият поток се е удвоил за около година и половина

Обвиненията също така се свързват и с това, че милиардерът може да е спечелил от някои неразкрити сделки със свързани лица. По-конкретно, става впрос за продажба на два поземлени участъка и обратното им изкупуване на по-висока цена. На свой ред CPI отрече тази информация, заявявайки, че не е крила сделки. Едно от обвиненията вече е установено, че е неоснователно - компанията откри печатна грешка в доклада, която е доведла до неверни изчисления, направени от Muddy Waters.

ОАЕ напоследък все повече привлича богати хора от цял ​​свят, на фона на спада в популярността на Каймановите и Британските Вирджински острови. Абу Даби предлага на бизнесмените защита на активите, поверителност и данъчни облекчения, както и възможност да се възползват от споразуменията на ОАЕ за двойното данъчно облагане.

Чехия ще вдига данъци, за да намали външния си дълг

Чехия ще вдига данъци, за да намали външния си дълг

Предвижда се и намаляване на държавните разходи