След началото на военниете действия в Украйна, "изтичането" на капитали от Русия към други държави се увеличи, но се забелязват и значителни промени в посоките на "изтичане". Счтано от март миналата година досега, "изтичането" на пари от Русия към Обединените арабски емирства (ОАЕ) се е удвоило, съобщи ръководителят на отдела за оценка на риска в "Росфинмониторинг" Евгений Шевляков по време на "кръгла маса", пише Forbes.

Накъде извън Русия "изтичат" руските капитали

Накъде извън Русия "изтичат" руските капитали

В тази посока се преместиха и много руснаци

Той отбелязва, че посоката на финансовите потоци от Русия се е променила значително през 2022 г. и въпреки че след засилването на западните санкции срещу Москва те "все още работят както обикновено", три месеца след началото на военната операция, "финансовите потоци към офшорни юрисдикции на "неприятелските" страни паднаха много силно."

По-конкретно, сега голяма част от руските пари се изпращат в ОАЕ - финансовият поток към тази страна се е увеличил с 96%. "Натам се упътват финансови потоци както от общ характер, така и от съмнителни транзакции", уточнява същевременно Шевляков.

БРИКС се разширява с още 6 държави

БРИКС се разширява с още 6 държави

Решенията от срещата "на върха" в Йоханесбург

Обединените арабски емирства не наложиха санкции спрямо Русия, но се изказаха против военните действия. ОАЕ също така предоставя финансова и хуманитарна помощ на Украйна.

Припомня се, че преди около половин година аналитичната компания Frank RG публикува проучване за сектора "частно банкиране" (private banking) в Русия. Според изнесените данни, клиентите с високи средни сметки са се преориентирали към "приятелски" на Русия юрисдикции. Така, 15,6% от анкетираните тогава съобщават, че използват финансовите системи на ОАЕ за обслужване на финансите си, а други 16,1% казват, че планират да преместят (част от) капитала си в тази страна.

Руски инвеститори спомогнаха за ръста на пазара на недвижими имоти, ето в кои страни

Руски инвеститори спомогнаха за ръста на пазара на недвижими имоти, ето в кои страни

Оценката и изборът на недвижимите имоти ще се извърши с участието на международни партньори