Централната банка на Швеция Riksbank повиши основната си лихва с цял процентен пункт (100 базисни пункта) до 1,75% (от 0,75%), като финансовата институция предупреди, че предстоят още подобни действия, докато инфлацията в страната бъде овладяна, съобщи Reuters.

Скокообразното увеличение е най-голямото от ноември 1992 г., когато Riksbank също повиши основната си лихва с цял процентен пункт.

Това голямо повишение е изненадващо за анализаторите, които масово очакваха повишение с 0,75 процентни пункта, уточнява Reuters.

"Инфлацията стана по-висока от предишната ни прогноза от юни и се очаква да нарасне още през настоящата година", се казва в изявление на шведската Централна банка, оглавяване от Стефан Ингвес.

"Прогнозата за основния лихвен процент е, че той ще продължи да се повишава през следващите шест месеца", допълват от институцията.

Увеличенията на основната лихва (целящи овладяване на инфлацията) ще продължат въпреки прогнозите, че икономиката на страната върви към спад - вероятно дори рецесия.

И Швеция е застигната от инфлация - най-високата от 30 години

И Швеция е застигната от инфлация - най-високата от 30 години

При храните най-много поскъпват месото и зеленчуците