Цената на златото се покачва във вторник сутринта: инвеститорите са притеснени от увеличаването на заболеваемостта от коронавирус в света и не са склонни да поемат рискове на този фон.

Според данните от днешната търговия, цената на декемврийските златни фючърси на фондовата борса Comex в Ню Йорк нараства с 0,14%, или с 2,4 долара - до 1 792,25 долара за тройунция.

Стойността на септемврийските фючърси на среброто се повиши с 0,55% до 23,922 долара за тройунция.

Цената на златото продължава да расте за четвърта поредна сесия. През това време тя се е звидгнала с повече от 2%. Отслабването на долара и влошаването на ситуацията с коронавируса в света подкрепят котировките на благородния метал.

Анализаторите на ANZ, цитирани от The Wall Street Journal, отбелязват, че търсенето на безопасни активи ще остане силно поради опасенията за световната икономика, произтичащи от подновеното увеличение на заразените с COVID-19.

Също така, динамиката на златото във вторник може да бъде повлияна от икономическата статистиката за САЩ. Анализаторите смятат, че обемът на продажбите на дребно в страната през юли е намалял с 0,2% в сравнение с юни, докато индустрията е нараснала с 0,5% на месечна база.