Цената на златото в понеделник сутринта расте на фона на поевтиняването на долара спрямо основните световни валути, сочат данните от търговията.

Днес стойността на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се повиши с 0,19%, или с 3,5 долара, до 1799,8 долара за тройунция.

В същото време декемврийските сребърни фючърси поскъпнаха с 0,46% до $24,562 за тройунция.

Индексът на долара (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) намалява в понеделник сутринта с 0,12% до 93,53 пункта. По-евтиният долар прави златото по-достъпно за инвеститори, които притежават различна от американската валута.

Благородният метал вероятно ще бъде подсилен и от известно търсене като по-безопасен актив на фона на опасенията от COVID-19 в Европа и Азия, казаха анализатори от Oanda, цитирани от The Wall Street Journal.

Фокусът на пазара остава и върху очакванията от заседанието на Федералната резервна система на САЩ, което е насрочено за 2-3 ноември. Очаква се регулаторът да обяви през ноември началото на съкращаване на програмата за изкупуване на активи. Над 70% от анализаторите, според CME Group, прогнозират покачване на базовите лихви до края на следващото лято от сегашното ниво в диапазона от 0-0,25%. Такива мерки могат да повлияят на курса на долара, към който цената на златото е чувствителна.