Цената на златото в петък сутринта спада поради поскъпването на долара спрямо други основни световни валути, сочат данните от търговията.

Днес сутринта стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 0.65%, или с 11 долара, до 1 689,7 долара за тройунция. Малко по-рано цената слезе до $1 684, най-ниското ниво от април миналата година.

Майските фючърси за среброто поевтиняват в същото време с 0,87% до 25,24 долара за унция.

В четврътък доларът поскъпна спрямо основните световни валути, включително еврото и йената, в рамките на 1%. В същото време доларовият курс спрямо йената се повиши над 108 йени за долар за първи път от 1 юли. А по-скъпият долар ограничава търсенето на злато, което в този случай става по-малко достъпно за инвеститорите, които притежават други валути.

В навечерието на ръководителя на системата на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл заяви, че "отварянето" на икономиката (след ограничения на коронавируса) може да доведе до по-високи цени. Това може да означава преход на регулатора към по-строга парична политика в бъдеще. В резултат на това основните американски борсови индекси спаднаха с 1-2%, а доходността на държавните облигации на Министерството на финансите нарасна заедно с курса на долара.

По-късно в петък се очаква публикуването на данни за нивото на безработица в САЩ за февруари (контролът на това ниво е и "мандат" на Фед, заедно с паричните условия). Според прогнозите на анализаторите показателят остава на ниво от януари - 6,3%, но броят на заетите в неземеделските сектори на икономиката се увеличава с 182 хиляди.