Турция забрани на три международни банки да търгуват с валутата ѝ в четвъртък в опит да попречи на инвеститорите, които залагат, че слабото финансово състояние на страната ще продължи да се влошава, пише The Wall Street Journal.

Банковият регулатор съобщи вчера, че подразделенията на Citigroup, BNP Parbias и UBS вече няма да могат да обработват трансакции, включващи турската лира. Засега не е ясно колко дълго ще продължи забраната.

И трите банки са международни играчи на валутните пазари и помагат на инвеститори и компании да купуват или продават различни валути, включително лирата. Забраната дойде само часове, след като нова регулация даде на банковия регулатор повече власт в разследването на пазарни манипулации и пуликацията на подвеждаща информация.

UBS и BNP Paribas не отговарят на исканията за коментар, а Citigroup отказва да направи такъв.По-рано в четвъртък турската лира достигна абсолютно дъно срещу долара, а по-късно успя да се възстанови леко след новината за забраната. Един щатски долар купуваше 7,1 лири, като така турската валута се възстанови с 1% за деня, но остава с 20% по-слаба спрямо началото на годината.

Поевтиняването на националната валута подчертава проблемите на турската икономика. Силно задлъжняла и неуспяваща да се справи от години с високата инфлация, Турция сега трябва да се изправи и пред коронавируса - и у дома, и в най-големия ѝ търговски партньор - Европейския съюз.

Забраната чужди банки да търгуват лири "изпраща сигнал за отчаяние", смята Брад Сетсер, старши сътрудник в Council on Foreign Relations. "От една страна централната банка не иска да промени лихвените проценти - класически начин за защита на лирата, а от друга има силно ограничен капацитет да се намеси директно на валутните пазари".

Централната банка на страната почти изчерпи своите резерви от чуждестранна валута и сега се надява на суап линия със САЩ. Предвид политическото напрежение между двете столици обаче подобен ход на американската централна банка изглежда малко вероятен. Анализатори посочват още, че Турция почти няма резерви, а търговията със САЩ е ограничена.

В миналото президентът Реджеп Тайп Ердоган отказа да се обърне за помощ към Международния валутен фонд. Намеса на МВФ ще наложи на Анкара да проведе определени реформи, за да получи помощ, а Ердоган не иска да се поставя в позиция, в която ще изглежда слаб пред избирателите си.

Вирусът и политическите маневри на Ердоган свалят Турция на колене

Вирусът и политическите маневри на Ердоган свалят Турция на колене

Южната ни съседка може да изпадне в дългова криза, но президентът отказва помощ

Опитвайки се да съжити растежа след валутната криза от 2018 г., турската централна банка намали основната лихва до 8,75% от 24% през последните десет месеца. Целта бе кредитирането да бъде увеличено, но подобен ход има и друг ефект: за чуждестранните инвеститори има по-малко смисъл да притежават лири.

С поевтиняването на валутата, за банките в страната става значително по-трудно да изплатят дълговете си, които са в чуждестранни валути. До февруари 2021 г. банките трябва да върнат $79 млрд. заеми.

Филипо Алоати, старши кредитен анализатор във Federated Hermes, посочва, че забраната срещу трите банки вероятно няма да се окаже особено ефективен ход, тъй като тя просто премахва играчи от пазара.

Самата Турция има странно и непостоянно отношение към чуждестранните инвеститори. През 2019 г., при нов сериозен спад на лирата, Анкара нареди на държавните банки да повишат разходите за заемане на средства и ограничи възможността на чужденците да залагат срещу валутата.

Тъй като Турция има дефицит по текущата сметка - внася далеч повече, отколкото изнася - тя разчита на чуждестранни средства, за да държи икономиката си над повърхността. Именно чуждите банки играеха роля в това, като помагаха на инвеститорите да купуват турски облигации.

Иронично, ден преди да получи забрана, Citigroup помогна за огранизирането на конферентен разговор между инвеститори и министъра на финансите на страната Берат Албайрак. Последният използва възможността, за да увери инвеститорите колко стабилна е финансовата ситуация на Турция.