Щатският долар ще остане доминиращата резервна валута през следващите 25 години, а дяловете на еврото и китайският юан в резервите на централните банки ще нараснат. Това прогнозират експерти, чиито мнения са включени в проучване на UBS, цитирано от Reuters.

Към днешна дата доларът представлява около 60-65% от глобалните валутни резерви, държани от централните банки, сочат данни на Международния валутен фонд.

"Този дял може да намалее слабо през следващите две десетилетия, но това ще стане само защото финансовите институции ще искат да увеличат резервите си в други валути като евро и юани", посочвя Масимилиано Кастели, който е старши анализатор в UBS Asset Management.

Според експертите присъствието на последните две валути ще се увеличава постепенно през следващите години. В момента единната европейска валута има дял около 20% от световните резерви към края на второто тримесечие на 2019 година. Юанът има такъв от грубо 1 на сто.

Финансист: Москва и Пекин трупат злато, защото се готвят за свят, в който доларът няма да доминира

Финансист: Москва и Пекин трупат злато, защото се готвят за свят, в който доларът няма да доминира

На това мнение е американският експерт Питър Шиф

"В крайна сметка смятаме, че това, което ще се случи през следващите 25 години, ще доведе до ситуация, в която ще имаме три важни валути - долар, евро и юан", казва още Кастели.

"През последните 24 години делът на долара в световните резерви е между 60-65%. Не виждам причина той да не продължи да има такъв около 50%, еврото - 20-25%, а юанът - между 5-10%", добавя той.

През последните месеци доларът отчете повишение, като през август достигна нов рекорд за тази година. В края на месеца ралито на зелената валута доведе до достигането на най-високата стойност за 2019 година.

Към днешна дата доларът се търгува за 0,9059 евро и за 7,0994 юана, показват данните в реално време на онлайн платформата XE.com.

Путин съжалява, че САЩ унищожават долара като световна валута

Путин съжалява, че САЩ унищожават долара като световна валута

Русия никога не си е поставяла задачата да избяга от долара като платежен инструмент