Русия никога не си е поставяла задачата да изостави разчетите и разплащанията в долари, но политиката на САЩ я принуждава да направи това, заяви президентът Владимир Путин.

"Никога не сме си поставяли задачата да избягаме от долара като платежен инструмент. Но сме принудени да мислим как да се защитим. Принудени сме да диверсифицираме разплащанията между страните." Това заяви Путин вчера по време на форума "Руската енергийна седмица", цитиран от vestifinance.ru.

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

И не показва намерение да забави процеса

САЩ се опитват да използват долара като политическо оръжие. "Ние виждаме опити да използваме долара като политическо оръжие. Мисля, че това е още една голяма политическа грешка, защото доларът се радваше на много голямо доверие по света. Това беше почти единствената универсална валута в света. По някаква причина САЩ започнаха да използват доларовите разчетни като инструмент на политиката борба, въвеждат ограничения за използването на долара. Със собствените си ръце започнаха да режат клона, на който седят и скоро ще паднат", каза още Путин.

Снимка 445892

Източник: kremlin.ru

Според международните финансови организации валутните резерви на страните в доларово изражение се съкращават. "Доларът се свива като резервна валута в много държави, включително и в съюзниците на САЩ. И разчетите на световната търговия в долари намаляват: бяха над 50 процента, сега са 45 процента" , добави руският президент.

Санкциите на САЩ срещу други страни за ограничаване на доларовите разплащания "подкопават доверието в долара". "Наистина ли не е ясно? Те съсипват долара със собствените си ръце", каза Путин.

САЩ е толкова могъща заради долара. Това скоро може да се промени

САЩ е толкова могъща заради долара. Това скоро може да се промени

Европа, Китай и Индия разработват алтернативни системи за трансакции, които не зависят от американската валута

Например страните от Евразийския икономически съюз преминаха към разчети в рубли, сега 72% от разплащанията в този съюз се извършват в националната руска валута, поксочи Путин.

Президентът изрази надежда, че " управляващите кръгове на Съединените щати задължително трябва да преосмислят тази ситуация".