Съюзниците на Съединените американски щати не са щастливи от контрола на Вашингтон върху световната търговия и разработват алтернативни системи, които не разчитат на американския долар, разказва The Wall Street Journal.

Катализатор на недоволството бе решението на администрацията на Тръмп да въведе отново търговски санкции срещу Иран, изтегляйки се от ядрената сделка, постигната през 2015 г. Великобритания, Германия и Франция не подкрепят санкциите, които включват забрана за долари трансакции с ирански банки. Затова тези държави подготвят система, която ще помогне на компаниите им да работят с Иран без да използват долари.

Индия също не е щастлива. Иран е отдавнашен търговски партньор, а Индия иска петрола на нея. Заради това още през ноември Индия започна търговия по подобна алтернативна система, а отчетите вече посочват и други международни компании се възползват от нея.

Китай и Русия, които също иска да се освободят от контрола на САЩ, показват свои алтернативи на световната система, която Вашингтон практически контролира. И двете страни вече постигат сделки за търговия в юани и рубли, вместо в долари.

Световната търговия работи с долари. Това дава на САЩ необикновена власт върху всяка компания, която внася или изнася нещо. Ситуацията отдавна ядосва враговете на Вашингтон, защото ги прави уязвими от санкции. Алтернативните системи няма да променят доминацията на долара в световната търговия, но ще намалят властта на САЩ да налага санкции. И освен това могат да улеснят престъпниците и терористите, които отдавна се опитват да се отърват от доларите, да местят пари извън погледа на САЩ.

Статутът на долара датира още от края на Втората световна война, когато икономиката на САЩ бе най-устойчива, а доларите бяха много. Ликвидността на валутата и ефективността на американската банкова система означаваше, че търговията с долари е по-евтина и по-удобна, в сравнение с други валути.

Ето как работи: канадска компания продава на френски купувач. Банката на купувача във Франция и банката на продавата в Канада уреждат плащането в долари чрез кореспондентски банки, които имат сметки при Федералния резерв. Трансакцията минава бързо между банките заради статута им на кореспондентски банки.

Използването на тези сметки обаче означава, че всяка трансакция технически минава през САЩ. Тъй като използването на повечето чуждестранни валути е по-скъпо и по-неудобно, много страни и компании са готови да изпълнят исканията на САЩ, за да запазят възможността си да ползват долари.

Междувременно напрежението около ядрената сделка расте. Иран заплаши също да се оттегли частично, освен ако получи обещаните икономически ползи, което притеснява Лондон, Берлин и Париж.

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

И не показва намерение да забави процеса

Именно европейският опит за заобикаляне на долара може да е най-сериозната заплаха срещу доминацията на САЩ. "Искам Европа да е суверенен континент, а не васал. И това означава, че тя трябва да има изцяло независими финансови инструменти", казва френският финансов министър Бруно Ле Мар миналата година. В същото време германският външен министър Хайко Маас написа, че е важно да бъде засилена автономността на Европа чрез платежни канали, независими от САЩ.

Плановете на Европа започнаха след като САЩ заплаши Swift - базираната в Белгия система, която банките използват, за да комуникират една с друга.

Новата система все още не работи. Когато това се случи, тя ще е базирана на еврото - втората най-разпространена в световната търговия валута.

Instex ще позволява плащането в кеш в един офис и получаването на средства в друг - без парите да се местят. Така германският износител, например, няма да получава плащане от иранския купувач, а от европейска компания, която отделно внася стоки в Иран.

Докато европейската инициатива се концентрира върху заобикалянето на иранските санкции, усилието на Китай е по-широко. Пекин постигна сделки, чрез които редица страни, включително Турция и Пакистан ще продават на Китай срещу юани. И създаде система, която позволява на сърбите да използват местните кредити карти в други страни.

Расте и търговията във валути, различни от долара, между Китай и Русия. През 2013 г. по-малко от 7% от общата търговия между двете страни е била в юани и рубли, докато през 2017 г - над 18%.

Усилието на Китай е значимо, защото страната е втората най-голяма икономика в света и има огромна роля в световната търговия. Засега тя също ползва Swift, но това може да се промени в бъдеще.

Въпреки усилията, доларът най-вероятно ще остане доминираща валута. През 2016 г., откогато са последните данни, доларът е бил използван в 88% от търговските трансакции. Еврото е ограничено от политическата несигурност в Европа, в юанът - от ограниченията в Китай.

Дори и bitcoin не успява да набере скорост като средство за плащане заради огромната волатилност.

Доларът - доминиращ и опасен

Доларът - доминиращ и опасен

Разминаване между икономическото влияние и финансовите мускули на САЩ