Bank of England оповести, че ще финансира краткосрочните нужди на хазната, което означава, че директно ще изкупува държавни ценни книжа на страната, предаде Zero Hedge. През последните години централните банки се въздържаха от подобни действия.

Времевият хоризонт, в който мярката ще е в сила, ще е краят на пандемията от коронавирус, като през това време разходите на правителството ще бъдат покривани директно от финансовата институция. Това включва обезпечаването на всички разходи за запазване на заетостта, които ще трябва да бъдат изплатени през април.

В съобщението, идващо от самата банка, се посочва, че счетоводният баланс на правителството, който до момента е под 400 млн. паунда, ще нарасне до неограничена сума. За последен път подобно нещо се случи по време на Голямата рецесия, когато той се увеличи до 20 млрд. паунда.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

"И така, чрез хеликоптерните пари министерството на финансите на практика поема контрола върху централната банка", пишат от Zero Hedge. "През 2006 г. тя се превърна в средство на спешни пари за правителството. Преди по-малко от месец от Bank of England посочиха, че няма да има нужда да се използват инструментите ѝ."

"Не смятам, че в момента сме изправени пред невъзможност правителството да се самофинасира", коментира само преди седмици гуверньорът на централната банка Андрю Бейли. Той потвърди позицията си преди няколко дни в колонка на Financial Times. "Толкова за идеята, че централните банкери имат някакво понятие какво ще се случи в бъдеще или след няколко дни", посочиха от Zero Hedge.