Тази година, според прогнозите, има голяма вероятност да бъде най-лошата за европейските акции след световната финансова криза през 2008 година. Като цяло за 2022 г., международни финансови експертите средно очакват индексът Stoxx Europe 600 да падне с почти 17%, до 406 пункта, според проучване на Bloomberg.

При това, през март се очакваше Stoxx Europe 600 да завърши годината приблизително на същото ниво, както беше в края на 2021 г. Обаче поради резкия ръст на инфлация, "ястребовите" настроения на централните банки, последиците от конфликта в Украйна и енергийната криза, индексът загубил почти 19% от началото на годината. Така, на 21 октомври, индексът достигна 396 пункта.

Bank of Ameica и Goldman Sachs понижиха прогнозите си за европийския борсов индекс, тъй като нарастването му в края на годината става все по-малко вероятно, поради опасенията на инвеститорите относно отрицателното въздействие върху акциите на по-високата доходност на дълговия пазар, както и политическата нестабилност във Великобритания.

Така, от Goldman Sachs очакват, Stoxx Europe 600 да приключи годината на ниво от 360 пункта, което е с 9,16% под това в края на търговията на 21 октомври. Това е най-песимистичната прогноза при настоящото проучване на Вloomberg.

Частните инвеститори разпродават акциите на големи американски компании

Частните инвеститори разпродават акциите на големи американски компании

Кой сектор е с най-много разпродажби

От Bank of Ameica смятат, че въпросният индекс ще бъде 380 пункта към края на годината, което също е по-ниско ниво, но с 4,12% под това на 21 октомври.

Освен това, стратезите от банката прогнозират, че през следващата година корпоративните печалби в Европа като цяло ще намалеят с около 20%, поради натиска върху маржовете и забавянето на икономическия растеж.

"Перспективите за европейския фондов пазар са лоши до края на годината и е много вероятно и през следващата година на останат такива", коментира Стефан Еколо, стратег по глобалните акции във финансовата компания TFS Derivatives.

По думите му, негативното влияние на макроикономическите фактори няма да намалее, геополитическото напрежение ще продължи да нараства, а трайно високата инфлация ще доведе до сериозно подтискане на търсенето.

Срив на общата цена на акциите и облигациите в света

Срив на общата цена на акциите и облигациите в света

Намалението надхвърля мащаба на загубите по време на световната криза от 2008 година