Китайският фондов пазар понесе сериозни загуби в началото на седмицата, след като в неделя американският президент Доналд Тръмп потвърди, че вместо търговско споразумение между Вашингтон и Пекин ще бъдат въведени нови мита върху вноса от азиатската страна.

По думите на източници, цитирани от Reuters, до това решение се е стигнало заради отстъпване назад от страна на китайските преговарящи от поети преди това ангажименти.

Новите тарифи върху експорта трябва да влязат в сила в края на седмицата. Увеличението до 25% от 10% на митата ще засегне внос на китайски стоки за 200 милиарда долара.

Междувременно новината нанесе сериозен удар върху фондовия пазар в Китай. Отдръпването на инвеститорите "изтри" 487 милиарда долара от стойността на местните акции за ден, пише Bloomberg.

Основният индекс Shanghai Composite Index изгуби 5,6% от стойността си, като по-късно успя да възстанови 0,3% от тях.

"Пазарите остават нестабилни", посочва инвестиционният директор на Shenzhen Qianhai United Ю Ингбо.

"Несигурността все още е твърде висока. Тръмп се възползва от единствения фактор, върху който китайското правителство има малко контрол", допълва той.

Оптимизмът в очакването на търговска сделка между Китай и САЩ помогна на борсата в Шанхай да се превърне в една от най-добре представящите се в света до тази седмица.