Цената на златото спада в сряда сутринта поради укрепването на долара и нарастващата доходност по американските държавни облигации, показват данните от днешната търговия.

Декемврийските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк понижават своята стойност с 0,12%, или 2,1 долара, до 1805 долара за тройунция.

В същото време цената на аналогичните контракти за среброто спадна с 0,37% до 23,797 долара за тройунция.

Натискът върху цената на златото се упражнява от покачването на долара и ръста на доходността на държавните облигации, тъй като в този случай благородният метал става по-малко печеливш актив за инвеститорите. Доларовият индекс нараства с 0,02%, до 92,64 пункта, а доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ се увеличава до 1,278% от предишното затваряне от 1,279%.

Търговците също така анализират статистиката за инфлацията в САЩ, според която ръстът на потребителските цени през август се забави до 5,3% от 5,4% месец по-рано. Пазарите оценяват колко прав е бил Федералният резерв на САЩ, като твърди, че скокът на инфлацията до рекордно високо ниво от 2008 г. е временен. Забавянето на инфлацията може да накара регулаторът да отложи затягането на паричната политика и ограничаването на мерките за подкрепа, което ще отслаби долара и в резултат ще подкрепи цената на златото.

Анализаторите на IG, чието мнение е цитирано от The Wall Street Journal, отбелязват, че въпреки че благородният метал става по-евтин, стойността му все още надхвърля 1800 долара за унция и предстои да видим дали доларът може да се засили.