През септември месец Apple представя новите си модели iPhone, на събитие, което феновете на марката с нетърпение чакат цяла година. Тази есен компанията ще наруши тази традиция, като преди време стана ясно, че дебютът на последните смартфони на американския гигант ще закъснее и вероятно той ще бъде отложен за октомври.

Засега iPhone 11 остава един от най-актуалните модели на производителя. И въпреки че флагманът е по-евтин от iPhone X, моделът все още остава трудно достъпен или доста скъп за потребителите в някои страни по света в сравнение с американския пазар.

Версията на смартфона с 64GB памет и без договор с мобилен оператор в Щатите струва около 750 долара в зависимост от щата и ДДС-то, начислявано там. Това изглежда доста изгодно на фона на цената на същия модел на други пазари.

В Индия, например, стойността му е с 19% по-висока и се равнява на около 900 долара. По-високият клас iPhone 11 Pro е с 29 на сто по-скъп в същата страна.

До голяма степен разликата в цената на модела идва от размера на ДДС-то, като в САЩ в повечето щати ставката му е под 10%. В Япония, където данъкът също е нисък, разликата в сравнение с американския пазар е много малка.

От друга страна ако в Щатите ДДС-то е около 100 долара върху цената на iPhone 11, във Франция то е приблизително 160 долара.

От онлайн платформата Statista разглеждат разликата между цената, която плащат потребителите за iPhone 11 на различни пазари. Ето какво показват изчисленията:

Infographic: Which Countries Pay the Most for the iPhone 11? | Statista You will find more infographics at Statista