Китайската технологична компания Meizu обяви, че променя стратегията си и няма да прави повече смартфони, съобщава GizmoChina. Тя ще съсредоточи усилията си върху "устройствата на утрешния ден" и ще заложи всичко на изкуствения интелект.

Meizu беше представена и на българския пазар, като някои от нейните модели фаблети предлагаха много добро съотношение между цена и качество. Компанията обаче не смогна на темпото на Xiaomi, BBK (Oppo/vivo/OnePlus/Realme), Huawei, ZTE и останалите големи китайски играчи в смартфон сегмента и постепенно загуби пазарен дял.

Meizu Zero - първият смартфон без никакви копчета, кабели и портове

Meizu Zero - първият смартфон без никакви копчета, кабели и портове

Разработката на китайската компания е наричан "смартфонът на бъдещето"

Изпълнителният директор Шен Зю коментира, че през 2023 г. успешно е бил направен преходът от "компания за мобилни телефони" към група, която създава своя цялостна екосистема. Тя включва AR очила, но също и автомобилни решения - Meizu е собственост на автомобилния производител Geely.

По думите на Зю смартфон потребителите вече сменят устройствата си средно на 51 месеца (над 4 години), а в същото време възможностите на устройствата от различни марки са изравнени и производителите се налага да прибягват до недобросъвестни практики, за да лансират моделите си.

Затова и разработката на моделите Meizu 21 Pro, Meizu 22 и Meizu 23 е прекратена, а разработчиците на интерфейса FlymeOS ще се прехвърлят към екип, който разработва AI решения. През тази година трябва да е готова и цялостна мобилна операционна система с изкуствен интелект.

За Meizu ставащото всъщност не е изненада - преди повече от десетилетие компанията загърби успешния си бизнес с mp3 плеъри, за да започне да прави смартфони.