Разработчиците вече са направили първите крачки към новата версия на Bluetooth 5.1. Технологията, която позволява да слушате музика и да сте свързани към други устройства без кабели, вече преминава към ново измерение. Въпреки че все още иновацията не е напълно готова и трябва време, за да стигне до смартфоните и лаптопите, от компанията производител SIG (Bluetooth Special Interest Group) разкриха някои от новите функции, пише Gizmodo.

Ако често губите вещите си, новата версия ще ви улесни доста.

Насочено намиране и засичане на близки предмети

Най-интересната и вероятно най-полезната опция от технологията е насоченото намиране. То позволява на Bluetooth 5.1 да намери абсолютно точната локация на сдвоени устройства или Bluetooth приемници, получавайки сигнали от множество антени.

За аудио устройствата, това означава, че вашият смартфон или лаптоп ще може да ги открива с точност до сантиметри. Така няма как да изгубите малките слушалки.

Bluetooth тракерите вече са и по-точни. Много компании вече продават малки Bluetooth донгъли, които се закачат на лични вещи, като ключовете, които ще направят откриването им доста по-лесно.

Тези устройства работят на принципа на определяне на близостта на дадени предмети. Те могат да насочват този, който търси изгубена веща, като му дават сигнали за "топло" и "студено", спрямо това дали търсещият се приближава или отдалечава от предмета. Все още обаче те не могат да покажат точната локация на търсения елемент. Насочването към изгубената вещ става благодарение на функциите "Angle of Arrival" и "Angle of Departure" във 5.1 версията на технологията, които изпращат и приемат данни за даден предмет.

От SIG казват също, че насоченото намиране може да се използва и в закрито пространство, например магазин, като IKEA, за да намери определени стоки или рафтовете, където те са поставени. Функцията е напълно приложима и в молове или пък паркове, но изразходва по-малко батерия от GPS навигацията.

Друга новост е периодичен синхронизиращ трансфер, който ще позволява на устройствата да си прехвърлят информация едно на друго. Например, може да използвате смартфона си като посредник, за да прехвърлите данни от телевизора на смарт часовника си. Опцията е особено удобна за телевизионната програма, която можете да получите на своя часовник.