Трима българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX в Космоса. Това са Кирил Дончев и Орлин Велев и Маргарита Маринова.

Кирил Дончев

Кирил Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Dragon. От 10 години той работи в компанията на Илън Мъск. В началото на 90-те години занимава със семейството си. Той завършва в университета в Мичиган, а преди три години лично представя капсулата Dragon на тогавашния президент на САЩ Барак Обама.

"Знам, че се занимава с космическата програма на Илън Мъск и е един от първите му сътрудници, не първи по време, а рангиран доста високо", заявява академик Петър Кендеров, който дълги години е работил с баща му - математикът Асен Дончев.

Маргарита Маринова

Първата българката, която става част от компанията на Мъск е д-р Маргарита Маринова, пише Nova. Тя отговаря за разработката на двигателните системи на ракетите в SpaceX. Научената й кариера е отдадена на колонизацията на Марс.

"Моята мечта е да изградим инфраструктура, която да ни позволи да ходим до Марс. Аз работя за това, то не е просто мечта", сподели тя.

Д-р Маргарита Маринова  имаше активно участие и в разработването на Falcon Heavy.

Орлин Велев

Другият българин в екипа е 25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите. Той е доктор по компютърни науки и работи в компанията от три години, а пери това е бил стажант там. Баща му е известен професор в университета в Северна Каролина.

"Една от причините да се преместим в Щатите е, че искахме да се реализираме възможно най-добре професионално и може би сме предали този дух и на сина ни", казва баща му пред Bulgaria On Air.

Капсулата Dragon на компанията SpaceX, превозваща американските астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, успешно се скачи с Международната космическа станция след 19 часа от началото на мисията в Щатите. Процесът по скачване е бил автоматизиран, без намесата на астронавтите.