Япония е дадено началото на програма за постепенното заменяне на излизащите в пенсия фермери с роботи и безпилотна селскостопанска техника.

Инициативата бе оповестена от японския министър на селското стопанство Хироши Дайдо по време на среща с колегите му от групата на седемте най-развити икономики в света (Г7), на която е било обсъждан въпросът как да бъде увеличено търсенето на хранителни стоки, писа Bloomberg.

Идеята за постепенната замяна на фермерите с роботи била предложена в Япония заради средната възраст на фермерите в страната – 67 години. По думите на Дайдо при мнозина от пенсиониращите се фермери липсват наследници на бизнеса.

Япония планира да похарчи 4 млрд. йени (около 37 млн. долара) само през настоящата година, за да подпомогне разработването на 20 различни типове роботи и внедряването им във фермите. Като пример са посочени машини, които ще могат да отделят презрелите праскови от узрелите. 

По думите на земеделския министър, размерът на необработваемата  земя в страната се равнява на 42 хиляди хектара. При това 65 процента от производителите са на д 65 години. Недостигът на млади хора, които да се занимават със селско стопанство, увеличава опасността скоро Япония да зависи от вноса на хранителни продукти. 

Най-големият в страната производител н а селскостопанска техника Kubota Corp. вече разработи първи прототип на автономен трактор, който може да се използва в оризовите полета.