700 000 000 лева - такъв е размерът на онлайн търговията у нас, като тя расте с устойчив темп през последните години. Това става ясно от думите на зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на събитието "eBay Seller Summit 2017".

"Последните данни на Евростат от доклада "Дигиталната икономика и общество в ЕС" показват, че около 9% от компаниите в България продават онлайн, а около 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година", обяснява той, цитиран в съобщение на икономическото министерство.

Манолев посочва, че темпът на растеж на интернет продажбите в България изпреварва средният за страните от Европейския съюз (ЕС). Въпреки това обаче държавата ни все още остава зад западните членки в това отношение.

Според данните на международната интернет търговец eBay български фирми продават свои стоки на 34 различни пазара чрез неговата платформа.

76% от тези компании са реализирали продажби на четири или повече различни континента, като за миналата година те са генерирали общ оборот от около 70 милиона долара.

"България има своите силни страни - качествен интернет, силен IT сектор, силна електроника, електротехника и мехатроника, които трябва ефективно да използваме за цифровизирането на икономиката ни", подчертава Александър Манолев.