Кибератаките са "изпарили" поне 42 милиарда паунда или 52,4 милиарда долара от стойността на акциите на капиталовите пазари през последните години. Това посочват от CGI и Oxford Econimics в свой съвместен доклад.

Според него има сериозна взаимозависимост между пробивите в системата и стойността на ценните книжа на компаниите. Изчисленията показват, че цената на акциите е спаднала със средно 1,8 на сто, пише CNBC.

По-солено кибератаките струват на големите корпорации, като инвеститорите в дружествата, влизащи в основния индекс на борсата в Лондон FTSЕ, са изгубили средно по 120 милиона паунда при такива проблеми.

Анализираните данни включват 65 случая на "сериозни" и "катастрофални" кибератаки от общо 315 пробиви в системите на отделни компании от 2013 година досега.

Експертите обаче твърдят, че след време реалните размери на загубите могат да станат много по-големи. От проучването става ясно, че едва между 10 и 20 на сто от фирмите съобщават публично, че са претърпели кибератака.

В Европа обаче през следващата година в сила влизат изисквания към компаниите да уведомяват потребителите си при подобни нарушения в рамките на 72 часа от установяването им. Това означава, че инвеститорите ще търпят значително по-големи загуби.