Бизнесът в САЩ се възползва най-много от автоматизацията. Американските компании започнаха да използват  в най-различни сфери. Машините за по-гъвкави, по-бързи.

Доставките на роботи са стигнали 28 478, което е с 16% повече от 2017 година, пише Reuters. Това става ясно от коментар на Асоциацията за автоматизация в Ан Арбър, Мичиган.

Доставките на роботи са се увеличили във всички сектори с изключение на автомобилния. Там инвестициите отиват за разработването на нови модели превозни средства.

За разлика от него в хранителния сектор има бум на закупените роботи. В него поръчките на машини са се увеличили с 60% спрямо миналата година. Доставките в заводи за полупроводници и електроника са нараснали с над 50%, а тези в предприятията за производство на метал - с 13 процента.

Натискът на автоматизацията се увеличава, тъй като компаниите са стремят да намалят разходите на труд. За много компании, които трябва да се откажат от чуждестранно сътрудничество заради регулативните норми на Тръмп, автоматизацията е ключът да се справят с обема на работата.

Президентът на Асоциацията за автоматизация Боб Дойл казва, че роботите се внедряват в индустрии, за които не се е очаквало. Вместо заводите за заваряване на автомобили и технологичните производства, от автоматизацията се възползват други сектори.