В Бургас започна строителството на нов комплекс от жилищни и бизнес сгради, като днес беше направена символичната първа комка. Проектът Central park трябва да бъде завършен за три години, като общото вложение в него възлиза на 60 милиона евро или 117 милиона лева, съобщават от инвеститора "Сентрал парк" ЕООД.

Част от комплекса ще бъдат три жилищни и три офис сгради, както и конгресен център, ботаническа градина фитнес и SPA център, търговски обекти, няколко ресторанта и други.

Central park ще бъде изграден в бургаския квартал "Славейков" на улица "Даме Груев". Той ще заема площ от 200 хиляди квадратни метра или иначе казано ще бъде с размера на 18 футболни игрища. Застроената площ ще бъде 150 хиляди квадратни метра, като към сградите ще бъдат изградени и две подземни нива с паркоместа.

Според проекта в жилищните сгради ще има общо 690 апартамента, а бизнес сградите ще бъдат с капацитет до 5000 работни места.

Инвеститорите в комплекса предвиждат в него да се генерира и зелена енергия от соларни панели, като тя ще бъде използвана за захранване на общите части на комплекса.

Освен това ще бъде изградена специална система за събиране и пречистване на дъждовната вода ще позволява използването й за битови нужди.

"Идеята и концепцията при проектирането е "обличането" на сградите в зелена и природосъобразнa среда. Нашите намерения са да осигурим предпоставки за развитието на корпоративна култура за по-оптимизиран, по-здравословен и по-интелигентен начин на работа, което по същество променя концептуално начина на живот на работещите в комплекса", коментира арх. Димитър Шаренков, чийто екип е разработвал проекта.