Китайската Petrochina планира да се откаже от партньорството си с н венецуелската държавна петрола компания PDVSA за проекта по изграждането на нефтопреработвателен завод и химически комплекс в Южен Китай. Стойността на този голям енергиен проект се оценяваше на 10 милиарда долара, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на три свои източници.

Източниците на агенцията от China National Petroleum Corp (CNPC, собственик на Petrochina) са заявили, че отказът от венецуелския партньор в този проект не е свързан с неотдавнашните санкции на САЩ срещу компанията, а е се дължи на силно влошеното финансово състояние на PDVSA за последните няколко години.

"PDVSA няма да стане делови партньор в капитала на проекта. В крайна сметка ние не виждаме такава възможност в близко бъдеще, отчитайки ситуацията, в която се оказа страната в последните години" цитира Reuters един от мениджърите на китайската компания.

Както съобщава друг от източниците на агенцията, китайският нефтопреработвателен завод сега няма да се ограничава с преработка само на венецуелски петрол, а планира да закупва суровина и от Саудитска Арабия и Иран. 

Първоначално се предвиждаше PDVSA да има в проекта 40%. PetroChina и PDVSA получили одобрение от китайския екологичен регулатор още през 2011 година. Предвиждаше се заводът да преработва по 400 хиляди барела венецуелски петрол на денонощие. Но, както съобщи през декември деловото издание Caixin, сега участниците в проекта са се съсредоточили върху нефтохимическото производство. То включва завод за производство на 1,2 млн. тона етилен годишно и ароматни въглеводороди - 2,6 млн. тона годишно.

Положението на PDVSA се влоши допълнително, след като на 28 януари САЩ въведе санкции по отношение на венецуелската компания. Те включват блокиране на активи и интереси в нейна юрисдикция за 7 млрд. долара, а така също забраниха сделки с нея. По американски данни загубите за PDVSA от неосъществени доставки на петрол ще бъдат още 11 милиарда долара.