Властите на Никарагуа няма да се откажат от правото да построят междуокеански плавателен канал, каза министърът на външните работи на страната Денис Монкада в интервю за РИА Новости. "Междуокеанският канал е исторически проект на Никарагуа и страната никога няма да се откаже от правото да построи този канал, който да бъде в услуга на целия свят, на международната общност като цяло", подчертава министърът.

По думите на никарагуанския министър изграждането на канала ще улесни търговията и стокообмена и ще допринесе за развитието на международните отношения.

Работата по изграждането на канала, който би трябвало да свърже Карибско море с Тихия океан и да стане алтернатива на Панамския канал, започна в Никарагуа през декември 2014 г. Тогава стойността на проекта беше обявена за около 50 млрд. долара, като основният инвеститор е китайската компания HKND.

Панамският канал с нов рекорд на преминали товари за година

Панамският канал с нов рекорд на преминали товари за година

Най-големият ползвател на Панамския канал са СА

Предвидено е каналът да бъде с дължина почти 280 км, с дълбочина - около 27 метра, ширината да варира от 226 м до 530 метра.Предвижда се през бъдещия канал да могат да преминават годишно 5100 кораба. През 2018 г. обаче, проектът беше спрян заради политическата и икономическа нестабилност в Никарагуа.