Министерството на земеделието зарадва бранша с една добра новина на фона на тежката криза, обхванала света и България през последните две години: През миналата година пазарът на селскостопанска техника изненада с удивителен връх в продажбите на трактори, комбайни и товарачи, така че 2021-а ще се запомни като една от най-успешните години в търговията със селскостопански машини за последното десетилетие.

Според актуалните данни на министерството, пише sinor.bg, новорегистрираните трактори за 2021 г. са били с 501 повече спрямо 2020 г., достигайки 1 302 машини.

Невероятен ръст от 38% има и в продажбите на комбайни, защото през миналата година са регистрирани нови машини, при 134 година по-рано. Така че разликата в продажбите на зърноприбираща техника е с 51 машини повече, сочи статистиката на министерството за 2021 година.

И всичко това се случва на фона на рязкото поскъпване на стоманата, на горивата и нарушените вериги на доставки през последните две години, от които пострадаха всички крупни производители на земеделска техника и прикачен инвентар.

Тези данни говорят много за българските фермери и за дистрибуторите на техника, тъй като са показател за взаимното доверие, изградено през последните години между земеделци и производители на техника. Припомняйки си опразнените складове с трактори и комбайни в заводите по света през миналата година, си е направо изкуство да осигуриш необходимите машини за родното производство. А и самите земеделци са постигнали тези резултати не благодарение на субсидиите, а на собствените си инвестиции в нова техника, коментират хора от сектора, коментира изданието.

Положителните данни се отнасят не само за тракторите и комбайните, но и за товарачите, чието търсене нараства не само в сектора на растениевъдството, но и при животновъдството. Според данните на министерството на земеделието за 2021 г. регистрацията на нови телескопични товарачи се е увеличила с 31,87%, а на челните товарачи - с 28,90%.

Или, ако през 2020 г. новорегистрираните телескопични товарачи са били 251, то през миналата година вече са 331, което е с 80 единици повече. При телескопичните товарачи покупките са съответно 173 през 2020 г. и 223 - през миналата година, или ръст от 50 повече. Данни, които навеждат на мисълта, че българските земеделци ще продължат да инвестират в нова техника.