Джеф Безос натрупа богатството си чрез акции на Amazon и притежание на недвижими имоти на стойност стотици милиони долари, но едно от най-ценните му притежания може да ви изненада: изкуството. Сред колекцията му е прочутото произведение "Hurting the Word Radio #2 (1964)" от Ед Руша, закупено от Безос за почти 53 милиона долара. Това произведение на изкуството, отличен пример за базирани на текст картини на Руша, стои като подпис в колекцията на Безос.

Тъй като опасенията относно нестабилността на фондовия пазар продължават, най-богатите хора в света, включително не само Безос, но и медийният магнат Опра Уинфри и прочутият актьор Леонардо ди Каприо, все повече се обръщат към изкуството като стратегически път за инвестиции.

Инвестицията в изкуство, често разглеждана като ексклузивна за ултрабогатите, предлага уникална комбинация от културен престиж и финансова устойчивост. Тази инвестиция демонстрира забележителна стабилност, служейки като хедж срещу икономически спадове, инфлация и обезценяване на валутата. За милиардери като Безос изкуството представлява не просто диверсификация, но и усъвършенстван подход за запазване на богатството и растеж на капитала.

Какво прави изкуството привлекателно за инвеститорите милиардери?

Инвестициите в изкуство са силно привлекателни за милиардерите поради няколко критични фактора:

Съхраняване на богатство

Изкуството, както се демонстрира от творбите на емблематични художници като Пабло Пикасо и Жан-Мишел Баския, въплъщава трайна стойност, осигурявайки надеждно средство за запазване на богатството през поколенията.

Диверсификация

За разлика от конвенционалните финансови активи, изкуството често работи независимо от фондовите пазари. Тази независимост предлага стабилност по време на пазарни сътресения, което прави изкуството привлекателен компонент от диверсифицирани инвестиционни портфейли.

Безос разкрива защо книгите са били единственият продукт, продаван в Amazon - най-големият онлайн търговец днес

Безос разкрива защо книгите са били единственият продукт, продаван в Amazon - най-големият онлайн търговец днес

От всички различни продукти, които бихме могли да продаваме онлайн, книгите предлагат "необичайно предимство"

Поверителност

Дискретността на пазара на изкуство позволява на инвеститорите да извършват транзакции без изискванията за публично оповестяване, свързани с търговията с ценни книжа. Тази поверителност добавя допълнителен слой на поверителност към техните финансови дейности, привлекателен за тези, които ценят дискретността в своите инвестиционни стратегии.

Могат ли индивидуалните инвеститори да видят същата възвръщаемост като свръхбогатите?

Според доклада за милиардерите на UBS за 2022 г. 30% от милиардерите притежават колекции от изкуство на средна стойност от 300 милиона долара. Въпреки тези впечатляващи цифри мнозина се чудят защо повече хора не инвестират в изкуството.

Реалността е, че повечето хора нямат финансови средства да инвестират в изкуство в такъв мащаб. Тази достъпност е важна, защото съвременното изкуство постоянно изпреварва недвижимите имоти, златото и дори S&P 500 през последните 27 години.

Все повече инвеститори прибягват до алтернативни инвестиции

Алтернативните инвестиции обикновено попадат в четири категории: хедж фондове, частен капитал, "реални активи" като недвижими имоти или стоки и предварително опаковани инвестиции, известни като "структурирани продукти".

На фона на двуцифрените загуби на пазарите на акции и облигации тази година, има увеличение на съветниците, които се обръщат към алтернативни инвестиции, тъй като плановиците търсят по-нататъшна диверсификация, според скорошно проучване на Cerulli Associates.

Основните причини за алтернативните средства са "намаляване на експозицията към публичните пазари", "ограничаване на волатилността" и "защита от низходящ риск", казват респондентите от проучването на Cerulli.

Скот Бишоп, сертифициран финансов плановик и изпълнителен директор на решенията за богатство в базираната в Хюстън Avidian Wealth Solutions, каза, че някои клиенти използват част от своите портфейли, за да образоват своите възрастни деца за инвестиране. И тези млади инвеститори все повече търсят алтернативни активи.

"Мисля, че всички са много притеснени за фондовия пазар и ако са в 40-те си години, вероятно са били изгорени няколко пъти", каза той.

"Знайте какво притежавате и защо го притежавате"

С по-голям интерес към алтернативните инвестиции, експертите казват, че е важно да се разберат рисковете - както и самите продукти - преди да се промени разпределението на портфейлите.

"На първо място, знайте какво притежавате и защо го притежавате", казва Аштън Лоурънс, сертифициран финансов плановик и партньор в Goldfinch Wealth Management в Грийнвил, Южна Каролина.

Има нарастваща гама от продукти, попадащи под чадъра на алтернативните инвестиции, и е от решаващо значение да се разбере как един актив може да се представи при различни пазарни условия, каза той.

Най-скъпите предмети, продавани някога на търг

Най-скъпите предмети, продавани някога на търг

Топ 5 на вещите, оценени и продадени за десетки или стотици милиони долари

"Не е честно да сравняваме спортен автомобил с миниван и да си задаваме въпроса защо миниванът не се справя", каза Лорънс. Разбира се, алтернативните инвестиции могат да бъдат миниван или спортен автомобил в тази аналогия, в зависимост от икономическия климат.

За разпределенията на клиенти, Лоурънс използва алтернативи на акциите, за да увеличи възвръщаемостта, като същевременно намали риска, а по отношение на облигациите алтернативите могат да осигурят "стабилизатор" за портфейла.

"Не е нужно да се представям по-добре нагоре", каза той. "Но когато този пазар се отдръпне, не искам да се възползвам от пълната ширина на това отдръпване".

За инвеститорите с висока нетна стойност алтернативните разпределения могат да варират в зависимост от размера на портфейла, целите и толерантността към риск. Въпреки това, по-голямо разпределение може да бъде по-рисковано за инвеститори, които си правят сами, без професионални насоки.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.