Компаниите са като хората - някои имат мощни възходи и брутални падения, докато други се отличават с постоянство. При все по-голям риск от глобална рецесия идва въпросът къде е разумно да инвестираме парите си.

Анализаторите от Insider Monkey имат отговор на този въпрос - чрез данни от 2008 г. насам те са направили списък с компаниите, които е най-малко вероятно да пострадат при рецесия.

The Walt Disney Company: Когато времената са тежки, процъфтяват слабостите ни, а Disney предлагат бягство от реалността за цялото семейство, отбелязва GoBankingRates. Не е за подценяване и способността на компанията да навлиза в нови ниши - с платформата Disney+ по време на пандемията, когато увеселителните паркове бяха затворени.

Мики Маус и компания се справиха с цели 8,8% по-добре от индекса S&P 500 през 2008 г., така че очакванията на експертите са и при нова рецесия Disney да се справят добре.

Тревожните признаци за предстояща дълбока рецесия

Тревожните признаци за предстояща дълбока рецесия

И дали това не е само "върхът на айсберга"?

Netflix: По същата причина като Disney, и Netflix се справи отлично и по време на кризата през 2008 г. Като съвсем млад стрийминг играч с огромен бизнес с DVD филми под наем, компанията регистрира 21% по-добро представяне от S&P 500. COVID-19 и затварянето по домовете също донесе огромни приходи на Netflix, който междувременно стана доминиращата световна видео платформа.

Сега конкуренция не липсва, но наличието на 231 млн. потребители е сериозен аргумент в полза на оцеляването на компанията.

Очаквате рецесия? Ето няколко начина как да инвестирате в подобна среда

Очаквате рецесия? Ето няколко начина как да инвестирате в подобна среда

Според много експерти САЩ ще изпаднат в рецесия през 2023 година

Home Depot: Ръстът на лихвите по кредитите отказва все повече хора от закупуването на нови домове, а и несигурността не се комбинира добре с планове за скъпа ваканция зад граница. Какво правят тогава те - ремонтират, правят си кътчета за почивка в двора, оборудват си помещения за работа или отмора. И правят оборот на вериги с материали за дома и градината като Home Depot.

Компанията надминава S&P 500 и през 2008 г., и през 2020 г. През последното десетилетие маржът на печалбата ѝ се е увеличил от 6% на 11%.

T-Mobile: Без смартфон и интернет със сигурност се живее, но все по-малко хора са склонни да пробват това. Така малцина намаляват телеком разходите си.

T-Mobile надмина S&P 500 както през 2008 г., така и през 2020 г. Много вероятно е това да стане и най-големият американски телеком след покупката на Mint Mobile.

Преслав Райков: Банкерите искат рецесия, дано се управлява добре

Преслав Райков: Банкерите искат рецесия, дано се управлява добре

Трябва да се либерализира трудовият пазар, за да не ни "прескачат" инвеститори, смята икономистът

Synopsys: Тясно специализираните компании рядко се влияят от процесите на общия пазар. Пример е Synopsys, която е лидер в софтуера за създаване и тестване на интегрирани вериги за чипове. Нейните продукти правят възможно съществуването на съвременните телевизори, смартфони, автомобили и на практика всяка друга електроника.

По време на пандемията, която имаше и недостиг на чипове, акциите на Synopsys се търгуваха със 70% по-добре от средното ниво на S&P 500.