Подразделение на турския гигант Sarkuysan ще инвестира в нов завод за производство на електрически кабели в България. Тази сутрин дружеството получи сертификат за инвестиция клас "А" от министъра на икономиката Емил Караниколов.

"САРК България" ще инвестира 17 милиона лева в завод край Шумен, отваряйки 40 нови работни места. Фабриката ще произвежда електрически кабели, основно за автомобилната промишленост, както и специални проводници, които имат широка употреба в авиационната и отбранителната индустрии.

Заводът, който се предвижда да бъде изграден в индустриалната зона на гр. Шумен, ще е с обща площ 69 000 кв.м., ще бъде оборудвана с щадящи околната среда модерни машини, напълно съответстващи на съвременните технически изисквания. Местата за производство и административните сгради ще заемат около 7400 кв. м. Предприятието се очаква да заработи до пет години.

Турската група Sarkuysan, оценявана на €88,5 милиона на турската фондова борса, е основана през 1972 година в Истанбул и е първата успешна публична компания.

Около половината от леките и лекотоварни автомобили в Европа използват кабели на Sarkuysan. Компанията продава и на доставчици на NASA.