Вчера Китай засили действията си срещу криптовалутите. Народната банка на страната е поискала среща за Alipay, една от най-големите платежни платформи, както и с други финансови институции в страната. Темата - предоставянето на услуги за търговците с криптовалути.

Това не вещае нищо добро за дигиталните пари, затова днес биткойн е надолу с 9% до 32,2 хил. долара, а етер и повечето останали криптовалути също са дълбоко в червена територия.

Резултатът се отрази и на производителите на видеокартите. Именно те са основното средство, с което се копаят криптовалути, предаде Zero Hedge.

Според South China Morning Post цените на дребно за различни карти на Nvidia, използвани от миньорите, падат. Например, графичните карти на модела Nvidia Quadro P1000 са стрували 2429 юана (376 щатски долара), спад спрямо стойността от 3000 юана (464 долара) в началото на май, преди Китай да започне да предприема репресии срещу крипто копаенето.

По-популярната карта за миньори, Asus RTX3060, поевтиня до 4699 юана (726 долара) от върховата си стойност от 13 499 юана (2087 долара) на сайта JD.com.

Изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг предупреди, че картите от серията RTX 3XXX ще бъдат трудни за закупуване до края на годината. Така че, докато недостигът на силиций бъде преодолян и етер премине от POW (добив с графични процесори) към POS (не се добива с графични процесори), търсенето на графични процесори на Nvidia е малко вероятно да намалее.