За шести пореден месец физическото злато, съхранявано в Лондон, е достигнало рекордни стойности през октомври, показват последните данни за търговията на London Bullion Market Association, предаде Kitco.

В своята месечна статистика за клиринга LBMA посочва, че златото, съхранявано в лондонските трезори през октомври, възлиза на 9,3 хил. тона и струва 565,7 млрд. долара. Междувременно данните показват, че в трезорите се съхраняват общо 33,4 хил. тона сребро на стойност 25,4 млрд. долара.

Данните сочат, че инвеститорите продължават да виждат стойност в златото, дори когато цената му се консолидира. Докладът обаче отбелязва също, че търговията със злато и сребро продължава да спада през октомври, като обемът на трансферираните през октомври тройунции злато е спаднал с 16,2% на месечна база до 15,8 млн. тройунции. Това е най-ниското ниво от пет години насам.

Защо поскъпването на златото не е приключило?

Защо поскъпването на златото не е приключило?

От какво се влияе цената сега

В парично изражение спадът е от близо 17,2% до 30 млрд. долара. През октомври имаше 4156 транзакции, спад от 11% на месечна основа, като клирингите са били за средно 3,7 хил. тройунции на транзакция, което е с 5,9% по-ниска стойност спрямо септември.

Междувременно броят на трансферираните през октомври тройунции сребро намалява с 21,5% до 226,7 млн. тройунции, съобщи LBMA. Активността е спаднала до най-ниското си ниво от август 2019 г., се казва в доклада.