Руските власти поискаха от Google да прекрати използването на платформата YouTube за "рекламиране на незаконни акции", пише CNN Business.

Държавният орган за надзор на телекомуникационния сектор Роскомнадзор заяви, че е изпратил писмо до Google, с което съобщава, че счита рекламите и известията, които популяризират протестите, за "намеса" във вътрешната политика.

Десетки хиляди хора се събраха в Москва през уикенда, призовавайки за честни местни избори, над 200 души са били задържани, а от предишните седмици арестуваните са над 2000. Протестиращите се събират в Москва пет уикенда подред с искане властите да позволят на независими кандидати да участват в предстоящите местни избори, като някои протести бяха санкционирани от властите.

Въпреки че не е ясно за кои конкретни акаунти или канали са исканията на Роскомнадзор, няколко акаунта в YouTube излъчват протестите на живо.

Ако Google не предприеме противодействия, регулаторът заяви, че ще отговори на това като опити за възпрепятстване на "демократичните избори в Русия".

Страната и преди е предприемала действия срещу Google. Роскомнадзор глобява технологичния гигант два пъти през миналата година относно това, че не успява да махне връзки към уебсайтове, забранени от правителството, въпреки че заедно глобите възлизат на по-малко от 20 000 долара.

През последните години Русия силно се наклaня в посока към по-голяма вътрешна цензура и активистите се опасяват от създаването на национална защитна стена, подобна на тази в Китай, която да цензурира съдържанието преминаващо в и извън страната.

През май руският президент Владимир Путин подписва нови законови мерки, които ще позволят създаването на национален интернет, който да може да работи отделно от останалия свят.

Като концепция новият закон цели да защити Русия от чуждестранните онлайн ограничения чрез създаване на това, което Кремъл нарича "устойчив, сигурен и напълно функциониращ" местен интернет.