Администрацията на Джо Байдън планира да дари 500 млн. дози от Pfizer на сто страни през следващите две години, предават световните медии. Вероятно 200 млн. дози ще бъдат осигурени още тази година и 300 млн. през първото полугодие на следващата година.

Даренията ще бъдат предоставени на програмата КОВАКС, която разпределя ваксините срещу COVID-19 на страни с преобладаващо ниски и средни доходи на населението. Страната дарява на 92 държави с преобладаващо ниски доходи на населението и на Африканския съюз.

Споразумението се прибавя към 300-те милиона дози, които САЩ вече закупиха от Pfizer, с което общият брой на купените от САЩ дози от ваксината на Pfizer/BioNTech ще достигне 800 милиона.

Администрацията на американския президент обяви, че ще сподели 80 млн. дози ваксини в цял свят до края на юни.

Неотдавна Международния валутен фонд призова за план на стойност 50 млрд. долара за имунизирането на хора в цял свят срещу COVID-19 и избягването на сценарий, при който развиващите се икономики се възстановяват много по-бавно от развитите страни.

Кристалина Георгиева цитира анализ на МВФ, според който развитите икономики тази година ще имат излишък от един милиард дози, който може да бъде пренасочен към останалата част от света. Пропастта в достъпа може да извади от релси възстановяването на световната икономика, предупреди тя.

МВФ призовава за ваксинирането на най-малко 40% от световното население до края на тази година и на 60% или повече до първото полугодие на 2022 г. Бързото възстановяване ще осигури и потенциален тласък за икономиката на стойност 9 трлн. долара до 2025 г., сочат изчисления на фонда.