Представете си бъдеще, в което безпилотните автомобили, влаковете и автобусите ще бъдат свързани с мобилно приложение и когато задръстванията ще бъдат само лош спомен от миналото, а паркингите ще бъдат превърнати в зелени паркове.

Това трябва да бъде светът, в който ще живеем през 2030 година, смята Катис Елмсетер-Сверд, която е председател на компанията Drive Sweden и член на Global Future Council on Mobility.

По нейните думи дотогва вместо всеки да има своя собствена кола, която да кара, ще ползва безпилотни автомобили, които ще може да наема, чрез платформа за споделена икономика, когато има нужда. Тези коли ще вземат човек от вкъщи, ще го карат до необходимта дестинация и след това ще вземат друг клиент.

Тези коли ще бъдат ръководени от умна система за контрол на трафика. Нейната задача ще бъде да сведе задръстванията по улиците до минимум.

"Предвиждам, че ще имаме напълно безпилотна транспортна система с различни превозни средства, включително автономни коли, влакове и автобуси", казва Сверд.

По нейните думи в следващите дестилетия ще се промени напълно и начинът, по който се доставят стоки. Така за по-кратки разстояния ще бъдат използвани малки роботи.

В останалите случаи в действие ще влизат сложни системи на доставки, като покупките на хората ще се събират в близки до тях центрове, от където те ще могат да отидат да си ги вземат.

"Всичко това трябва да направи градския транспорт по-ефективен, да намали автомобилите по пътищата, да гарантира изхвърлянето на по-малко вредни емисии и сведено до минимум замърсяване. От това следва, че ще се нуждаем от по-малко гаражи и старите такива ще се превърнат в зелени площи", обянява експертът.