От началото на този месец хората под 18-годишна възраст могат да ползват градския транспорт в Париж напълно безплатно.

Със започването на новата учебна година те могат да закупят годишна карта за транспортната мрежа във френската столица, като след това могат да кандидатстват за възстановяване на пълната сума в рамките на 5 до 6 седмици.

Засега от новия подход на местните власти в столицата, в която живеят 2,2 милиона души, могат да се възползват само младите хора, които са на по-малко от 18 години.

Това обаче е крачка към по-дългосрочната цел транспортът в Париж да стане по-евтин и достъпен, като е възможно в крайна сметка той да стане напълно безплатен за всички граждани, разказва Bloomberg.

Първите действия в тази посока започнаха през юни 2018 година, когато купуването на карти отпадна за хората над 65-годишна възраст.

Лос Анджелис иска да направи обществения транспорт напълно безплатен

Вторият по големина град в САЩ иска да направи обществения транспорт безплатен

В целия окръг живеят 10 милиона души

Париж става поредното място в Европа, което си е поставило дългосрочна цел транспортът да стане безплатен. Това вече е факт в цял Люксембург, както и в Естония. Преди дни пък стана ясно, че органът, отговарящ за този ресор в Лос Анджелис, е предложил премахването на таксите за пътуване с автобуси и влакове.

Окръг Лос Анджелис е дом на над 10 милиона души, а конкретно в града живеят повече от 4 милиона души, което го прави вторият най-голям в страната след Ню Йорк.