София е 116-то място за най-добър живот в света за втора поредна година. Това поставя българската столица пред мегаполиси, като Пекин, Банкок, Москва и Рио де Жанейро. От друга страна обаче градът изостава доста зад повечето столици в Централна и Източна Европа, като пред нея са Букурещ, Варшава и Загреб, например.

Това показва последното издание на класацията за най-добрите градове за живот в глобален мащаб, изготвяна от консултантската компания Mercer.

В списъка точно след София се нареждат Рабат, Рио де Женейро, Аман, Пекин и Гуанджоу. Българската столица пък е изпреварена от Асунсион в Парагвай, Тунис, Сан Хосе в Коста Рика и Монтерей в Мексико.

Най-близо в класацията се намира Букурещ, който е номер 107 сред най-добрите градове за живот. На място 100 пък е Вроцлав, а точно преди него е Загреб. Атина е 86-та, Варшава - 82-ра, а Братислава - 80-та. Най-високо от региона се класира Прага, която е на 69-та позиция. Малко след нея Любляна и Будапеща.

От Mercer посочват, че въпреки несигурността в Европа около "Брекзит", именно голяма част от градовете на Старият континент продължават да предлагат най-доброто качество на живот. За девета поредна година първа в това отношение е Виена, следвана от Цюрих, Оукланд и Мюнхен.

В същото време от Азия и Южна Америка най-високо се класират съответно Сингапур, който е 25-ти, и Монтевидео, който е 77-и.

На противоположния полюс в дъното на класацията са Багдад, Банги в Централноафриканската република, Санаа в Йемен и Порт о Пренс в Хаити.