След месеци на все по-тежки последствия от пандемията ноември месец успя да донесе една добра новина - първите ваксини срещу коронавируса вече са факт. Тя успя да донесе надежда и успокоение сред населението, а правителства и организации побързаха да поръчат предварително близо 7,25 милиарда дози от тях.

От платформата Visual Capitalist с помощта на данни от Duke Global Health Innovation Center разкриват как точно изглежда картината на държавите, които вече са направили мащабни поръчки от ваксините.

Основно това, което показват изчисленията е, че Индия е направила най-голямата досега поръчка като отделна държава - общо 1,5 милиарда поръчки. Така страната отговаря за 20,7% от всички такива досега.

Извън нея най-големият купувач засега е Европейският съюз (ЕС) с общо 1,585 милиарда дози или 21,87% от пазара към момента. На трето място е САЩ с 1,010 милиарда предварително закупени дози.

Веднага след тях е глобалната организация Covax в която влизат, която включва отделни страни и фармацевтични производители, поставили си за цел да осигурят достъп до ваксините на групи в крайна нужда, без значение къде по света живеят те. Засега инициативата е направила поръчки за 700 милиона дози.

Извън големите и развитите икономики в света, много от по-малките държави трудно биха могли да отделят необходимия бюджет за закупуването на нужните им дози, но те намират други начини да се сдобият с тях.

Пример в тази посока е Перу, която има инициатива за организирането на доброволци, които да се включат в клиничните проучвания срещу доставката на дози. Възможността Индия да купи толкова много от тях пък произтича от предварително сключени споразумения за производство с фармацевтичните компании.

От друга страна Канада е пример за страната, която ще получи най-голям брой ваксини на глава от населението. Тя е поръчала над 350 милиона такива за население от малко над 38 милиона души.

Снимка 510717

Източник: Visual Capitalist