Американските фармацевтичните компании Walgreens Boots Alliance и CVS Health Corp намалиха платения болничен за служителите си, които имат положителна проба за Covid-19, съобщават медиите отвъд океана, цитирайки изявление на компаниите.

И двете фирми заявиха, че ще осигурят по пет дни платен отпуск за всички ваксинирани работници на пълно и непълно работно време, които имат положителен тест за вируса. Този пример е последван от все повече големии малки компании както САЩ, така и в Европа. Още един от актуалните примери е шведската компания за мебели Ikea.

Ikea оряза драстично болничния на служителите, които не са ваксинирани срещу Covid-19

Ikea оряза драстично болничния на служителите, които не са ваксинирани срещу Covid-19

Бизнесът е принуден да реагира, тъй като новият вариант омикрон е по-заразен и води до повече отсъстващи служители

От Walgreens подчертаха, че неваксинираните хора с одобрено медицинско или религиозно освобождаване също ще получат обезщетение за платен отпуск. Повече дни могат да ползват и всички хора в случаите, когато законите на даден щат или град предвижд това.

Новият ход на американския бизнес идва, след като американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) актуализираха своята политика за платен отпуск (болничен) и сега препоръчват хората с коронавирус да се изолират за пет дни, вместо за 10.

Миналата седмица американският гигант Walmart също намали платения болничен на една седмица за американските служители, които имат положителна проба за Covid-19. същото направиха и от Amazon, които на 8 януари обявиха, че заразените работници ще получат само до 40 часа платен отпуск по болест, вместо две седмици.

Новите препоръки за по-кратки периоди на изолация идват, тъй като все повече компании се оплакват от недостиг на персонал, а все повече вирусолози твърдят, че варианта Омикрон, който вече е доминиращ, се кара в повечето случаи по-леко.

СЗО: Над половин милиард човека са заплашени от нищета заради COVID-19

СЗО: Над половин милиард човека са заплашени от нищета заради COVID-19

Много хора по свето не могат за заплатят лечението си