Световната здравна организация (СЗО) и Световната банка съобщиха, че повече от половин милиард души в света са заплашени от риск от крайна бедност поради проблеми със съответните здравни системи по време на пандемията от коронавирус. Това се посочва в съобщение на СЗО във връзка с доклади на двете организации, пише РИА Новости.

"Ситуацията, при която на хората се налага да плащат за медицински услуги от джоба си, докарва повече от половин милиард души по света до живот в условия на крайна бедност", се казва в съобщението.

СЗО и Световната банка правят заключението, че пандемията е довела до нарушения в организацията на предоставянето на здравни услуги и е причинила прекомерно напрежение при работата на здравните системи на редица държави в света.

Поради това, по данни на двете организации, за първи път от десет години насам е намалял обхвата на имунизираното населението срещу други заболявания извън коронавируса, а смъртността при заболяване от туберкулоза и малария се е увеличили в света като цяло.

"Всички правителства по света би трябвало незабавно да подновят и ускорят усилията си, в посока на това, всеки гражданин да може да има достъп до здравни грижи, без опасения за финансовите последици", каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Шефът на СЗО разкритикува производителите на ваксини срещу Covid-19, че са печелбари

Шефът на СЗО разкритикува производителите на ваксини срещу Covid-19, че са печелбари

Гебрейесус призова компаниите да спрат новите продажби за държавите с ваксинирани 40% от населението и нагоре

Той препоръча на държавите да увеличат разходите си за здравеопазване и социална подкрепа, като отделят повече внимание на системите за първична медицинска помощ.