Сумата на глобата, която Европейската комисия може да наложи по отношение на най-голямата в света пивоварна компания Anheuser-Busch InBev SA (AB InBev), може да бъде 2% от оборота, или 2 милиарда евро. Това съобщи днес радиотелевизионната компания RTBF, цитирана от 1prime.ru.

Преди това изпълнителният орган на Европейския съюз обяви, че е информирал компанията за това, че тя злоупотребява със своето господстващо положение на белгийския пазар. AB InBev възпрепятства вноса в страната на по-евтина своя продукция - бирите Jupiler и Leffe, произведени в Холандия и Франция.

ЕК е установила, че в тези страни AB InBev продава Jupiler и Leffe по доста по-ниски цени, отколкото в Белгия, имайки предвид по-голямата конкуренция в Холандия и Франция.

По предварителното мнение на еврокомисията AB InBev е успяла да попречи на супермаркетите и търговците на едро да купуват бира Jupiler и Leffe на по-ниски цени в Холандия и Франция. Става дума за редица действия и практики, които компанията е прилагала от 2009 г. насам, в това число и променяйки етикетите и опаковките за тези марки пиво, посочва ЕК.

Еврокомисията отбелязва, че предупреждението, което тя отправя на AB InBev, не е окончателен резултат от разследването срещу компанията, започнало през 2016 година.

Най-голямата в света пивоварна компания Anheuser-Busch InBev бе създадена през 2008 г. след сливането на белгийската InBev и американската Anheuser-Busch. През октомври 2016 г.а AB InBev завърши поглъщането на британската компания SABMiller.