Човечеството е изправено срещу опасността да се самоунищожи в рамките на следващите 100 години заради прекалено бързия прогрес в областта на науката и технологиите. За това предупреждава британският физик Стивън Хокинг.

В интервю за BBC той заяви, че дори развитието да е в положителна насока, то продължава да създава „нови пътища, по които нещата могат да се влошат”.

По думите на учения ядрените оръжия, глобалното затопляне и генетично модифицираните вируси могат да са причина за изчезването на хората от Земята.

Това не е първият път, когато Хокинг алармира за риска от самоунищожение на човечеството. През 2014 г. той коментира, че изкуственият интелект може да „сложи край на човешката раса”.

Въпреки това физикът посочва, че е оптимист и вярва, че проблемите, които може да срещне човечеството, могат да бъдат превъзмогнати. В случай, че най-лошото обаче се случи, Хокинг смята, че трябва да се подсигури възможността определен брой хора да заживеят на друга планета, като Марс, например.

Все пак е много малко вероятно да се случи някакъв катаклизъм поне до началото на следващия век. Подобно нещо може да стане реалност в следващите хиляди или десетки хиляди години.

Въпреки това Хокинг предупреждава, че следващото столетие е от решаващо значение за това дали животът на планетата ще оцелее.