Икономиката на Великобритания понася щети от $1,8 милиарда (1,4 милиарда паунда) годишно заради служители, които идват на работа или с махмурлук, или все още пияни, показва ново изследване, цитирано от Bloomberg.

Базираният в Лондон Институт за алкохолни проучвания е използвал резултатите от проучване сред 3 400 души, които смятат, че са с 39% по-малко продуктивни, когато все пак се появят на работа, въпреки че са изпили твърде много предходната вечер. Анализът изчислява средните разходи за труд и резултатите от изследването. Макар и да не е съвсем точен, резултатът дава представа за мащаба на проблема.

Според института, правителството силно подценява икономическите щети от алкохола. На Острова властите вече са изчислявали щетите от прекаляване с алкохола - 6,9 милиарда паунда. Но ако се добавят и тези от служителите, които все пак се появяват на работа, но не са продуктивни, те набъбват до 8,7 милиарда паунда.

Изследването сочи още, че по-високо платените служители по-често идват на работа с махмурлук: 55% от тези, които получават над 60 000 паунда годишно са го правили, спрямо 29% от тези, които взимат под 10 000 паунда годишно.