Обикновено повествованието за "дискриминацията" и "подоходното неравенство" гласи, че жените получават по-малко пари за същата работа от мъжете. Дори някой спортисти започнаха да водят дела, за да получат по-големи заплати. Такъв е случаят на национала по футбол (в европейския смисъл на думата) Меган Рапино.

Тя заведе дело срещу Федерацията по футбол на САЩ (USSF). С него тя иска да получи компенсация от организацията в размер на 66 млн. долара за това, че получавала по-малко пари от мъжете във футбола.

Само че съдът в Калифорния я е полял с вода, защото доказателствата показват, че женският национален отбор по футбол в САЩ получава повече пари от мъжкия. Това е вярно както в абсолютна стойност, така и на изигран мач, предаде Zero Hedge.

Постъпленията на жените за последната година са били 24 млн. долара, при само 18 млн. долара за мъжкия отбор. На мач жените "янки" печелят 220,7 хил. долара, а мъжете - 212,6 хил. долара. Това се равнява на възнаграждение от между 11,3 и 17,4 хил. долара на всяка жена футболист на мач срещу само между 10,3 и 13,9 хил. долара при мъжете.

Даже и искът на Рапино за това, че жените са щели да печелят повече, ако имаха схемата на бонуси като мъжете, беше сметната за неоснователна. Причината е, че политиката при женския футбол е основана на по-високо базово заплащане, което гарантира на жените, че ще получат повече пари. В мъжкия футбол, докато бонусите са по-високи, за да се стигне до тях, състезателите трябва да отговарят на доста повече условия.

Казано иначе, жените футболистки на САЩ правят повече средства, независимо на колко тренировки, лагери и други дейности са присъствали. Мъжете, от друга страна, трябва да покриват "норматив" от активности, за да могат изобщо да се класират за допълнително възнаграждение.