Министрите на финансите от еврозоната избраха испанския министър на икономиката Луис де Гуиндос за вицепрезидент на Европейската централна банка. Той ще наследи на поста Витор Костанцио през май.

И ходът подсказва, че е твърде вероятно следващият президент на институцията да бъде германец.

Избирането на южноевропеец за вицепрезидент увеличава шанса северноевропеец - като гуверньора на Бундесбанк Йенс Вийдман да бъде избран, за да смени Марио Драги през 2019 година. Това може да поялияе на ултра хлабавата парична политика на ЕЦБ.

Де Гуиндос се изправи срещу само един кандидат - гуверньорът на ирландската централна банка Филип Лейн, но по-късно Ирландия го оттегли. Испания не е имала представител в борда на ЕЦБ от Хосе Манюел Гонзалес-Парамо, чийто мандат приключи през 2012 година. Ирландия пък никога не е имала такъв представител, но е твърде вероятно Лейн да получи поста главен икономист в банката, когато Питър Прает напусне през следващата година.

Изборът на южноевропеец за вицепрезидент може да павира пътя на Вийдман към най-високия пост. "Изглежда така ще се случи", казва пред Reuters високопоставен политик от еврозоната, пожелал да запази анонимност. "Но това е игра на шах и все още не знаем всички играчи. Лейн може да заеме поста главен икономист, но бъдещето на Вийдман зависи от разпределението на големите постове през 2019 година"."Големите постове" включват президента на Европейската комисия, председателя на Европейския парламент и председателя на Европейския съвет. Мандатите на сегашните изтичат през 2019 година.

Политици от еврозоната казват, че Вийдман може да заеме най-високия пост в ЕЦБ, ако, например, Франция оглави Европейската комисия - например назначавайки главния преговарящ по въпросите на Brexit Мишел Барние или Кристин Лагард, директор на МВФ.

Избирането на Вийдман за президент на ЕЦБ може да се окаже и по-сложно. Въпреки че гуверньорът на Бундесбанк е смятан за отличен централен банкер, той накара някои от политиците да отвърнат глава заради опозицията му срещу ултра хлабавата парична политика на Европейската централна банка.

Някои други гуверньори определиха това като "нелоялност" по време на криза.

Вийдман влезе и в открит конфликт с тогавашния премиер на Италия Матео Ренци по въпроси за дълга на страната.