След встъпването си в длъжност на 7 май новият руски президент Владимир Путин ще трябва да назначи нов министър председател на страната.

Главен претендент за премиерското кресло е Дмитрий Медведев, досегашният министър председател на Руската федерация. В негова полза говорят високата оценка за работата на кабината от страна на президента и парламента. А така също и напрегната международна обстановка, изискваща консолидация на властта за запазване на вътрешната стабилност на страната. Така смятат политолозите, анкетирани от РИА Новости.

Заедно с това анализаторите разглеждат и варианти за смяна на министър председателя с други възможни и подходящи, според тях кандидатури. Такива са например солидният политик и сегашен московски кмет Сергей Собянин или младите технократи като сегашните министри съответно на промишлеността и икономиката Денис Мантуров и Максим Орешкин.

Не се изключва и вероятността Владимир Путин да възложи премиерския пост на жена - например на управителя на Централната банка Елвира Набиулина или на председателя на Сметната палата Татяна Голикова.

Стабилен премиер и гръмоотвод

По думите на политолога Леонид Поляков, най-реалистично е да се предположи, че за глава на руското правителство ще бъде предложен сегашният премиер Медведев. За това свидетелстват високите оценки, нееднократно давани от Путин за работата на кабинета и специално на премиера.

Той посочва като аргумент в тази посока и това, че практически Дмитрий Медведев се ползва с подкрепата на всички парламентарни политически партии в Руската Дума.

Според него, кандидатурата на Медведев би била утвърдена от парламента още на първото гласуване. И това ще е силен сигнал за вътрешна стабилност в момент, когато Русия е подложена на сериозни международни нападки.

На свой ред политологът проф. Владимир Слатинов също отбелязва, че в полза на запазването на Медведев играят роля няколко важни фактори - главно международни, свързани с усилващия се натиск върху Русия по няколко направления. А това изисква консолидация на властта - смяната на премиера води до сериозни преразпределения на сферите на влияние и пренастройка на механизмите за вземане на решения.

Политологът добавя и това, че Медведев се явява своеобразен "гръмоотвод" за Путин, в случай на приемане на непопулярни решения като увеличаване на данъчното натоварване и възрастта за пенсиониране.

"Залагам седем към три в полза на това, че Медведев ще остане", заявява пред изданието експертът.