Чуждестранната преса коментира поредните избори в България, тови път две в едно, както и очевидното желание за промяна на политическата и икономическата среда в страната.

"Българите се отдалечават от еврото. Те са уморени от влошените икономически перспективи и от корупцията в страната", пише международната агенция Reuters.

Към момента е ясно, че шест партии влизат в следващото Народно събрание втози ред: "Продължаваме промяната", ГЕРБ/СДС, ДПС, БСП, "Демократична България" и партия "Възраждане". За президент ще гласуваме на балотаж между кандидатите Румен Радев и Анастас Герджиков.

Проверка на Money.bg показа, че чуждестранните медии обръщат внимание предимно на победителите на парламентарните избори от новата паритя на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната", които изненадаха българските социолози.

Чуждестранните медии: Ще доведат ли изборните резултати до икономическа нестабилност?

Чуждестранните медии: Ще доведат ли изборните резултати до икономическа нестабилност?

Обзор на публикациите в някои световни издания

Икономика и политика

Reuters съобщава още, че новата центристка партия на служебните министри Петков и Василев "печели българските избори и така увеличава шансовете да бъде намерен изход от политическата безизходица в най-бедната страна-членка на ЕС".

"Обещаваме нулева корупция. Това е, към което се стремим. Няма да има никаква толерантност, нула", заяви Петков пред Reuters.

Агенцията подчертава, че поредният български вот се е провел на фона на повишение в цените на електроенергията, недоволство на българите срещу високата корупция в страната, както и най-високата смъртност от Covid-19 в Европа.

Euronews коментира, че "третите парламентарни избори в България за осем месеца са и най-оспорваните".

"Надеждите на България са, че новата формация "Продължаваме промяната" ще се превърне в решаващ фактор за съставянето на редовно правителство", подчертава медията.

France-Presse отбелязва, че "новата анти-корупционна партия привлича повече подкрепа от очакваното в третите парламентарни избори в България тази година.

"Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев оглавиха недоволството, надигнало се на масовите протести срещу корупцията в страната и влошената икономическа обстановка".

Френската агенция, както и повечето чуждестранни медии, прогнозират и победата на Румен Радев в президентската битка срещу Анастас Герджиков. Според France-Presse на балотажа това ще се случи "с лекота".

Брюксел очаква ускоряване на инфлацията в България догодина

Брюксел очаква ускоряване на инфлацията в България догодина

Икономиката също ще тръгне по-рязко нагоре

Bloomberg коментира, че "три неуспешни опита за съставяне на кабинет в България ще предизвикат нови предсрочни избори следващата година".

Според международната агенция "вакуумът във властта изостря борбата на страната с едно от най-ниските нива на ваксинация срещу Covid-19 в Европа и най-високите в света смъртни случаи от пандемията на глава от населението". Според анализа на медията това забавя одобрението на крайно необходимата помощ от ЕС за възстановяването на страната ни след пандемията.

"ЕС все още държи 7-милионната България извън Шенген, отчасти поради ендемична корупция", пише Bloomberg.

Politico акцентира върху победителите от "Продължаваме промяната" и по-конкретно върху най-вероятния кандидат за следващ министър-председател на България Кирил Петков. Според престижното издание "предприемачът и ново лице в политиката Кирил Петков отбелязва неочаквано силен резултат на третите за годината избори в България". Според коментара на Politico се очертава именно Петков да сформира нова коалиция.

"Партията на Петков ще влезе в коалиционни преговори, но няма гаранции, че ще успее. Потенциални партньори могат да бъдат социалистите, партията "Демократична България" и партията "Има такъв народ", основана от певеца и водещ на токшоу Слави Трифонов", допълва медията.

Бюджетиране при двойни избори

Бюджетиране при двойни избори

Анализ на ИПИ

Deutsche Welle задава въпросът ще има ли България най-после редовен кабинет? В свой анализ Ясен Бояджиев казва, че на този въпрос "краткият отговор гласи: по-вероятно е да има". Според неговия коментар има различни сценария за бъдещето на страната след проведените избори. В единия от тях "Продължаваме промяната" ще успеят да постигнат парламентарно мнозинство и да излъчат правителство.

Дали обаче евентуалното ново правителство ще е в състояние да започне и осъществи необходимите реформи и да отвоюва обратно превзетите институции на държавата и какви ще са шансовете на реалната, необратима промяна в България?

"Засега отговорите на тези въпроси не са много оптимистични", подчертава анализът в DW.

Al Jazeera пише, че партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е на второ място с около и че "изборните резултати увеличават шансовете за прекратяване на политическата безизходица в най-бедната държава-членка на Европейския съюз".

Медията припомня, че политическите спорове са попречили на опонентите на Борисов да сформират правителство след две неуспешни избори през април и юли тази година. 

"Българите се умориха от безизходицата, която пречи на икономическите перспективи на страната на фона на нарастването на случаите на COVID-19, които затрупват болниците", съобщава Al Jazeera.